9,2
1.118 beoordelingen
Terug naar overzicht
Toyota-zomerbanden-winterbanden-of-all-seasonbanden.jpg

Deskundig advies: winterbanden of all-seasonbanden?

De bandenexpert geeft deskundig advies

Met de winter in aantocht staan veel automobilisten voor de keuze: blijf ik op zomerbanden rijden, of laat ik winterbanden of all-seasonbanden monteren? En waarop baseer je als autobezitter eigenlijk je keuze? Bandenexpert Jurgen Hooijmaijers van Yokohama geeft deskundig advies.

Toyota-zomerbanden-winterbanden-of-all-seasonbanden-02.jpg
Waarom zijn goede banden belangrijk?

“Een autoband speelt een veel grotere rol op het gebied van veiligheid dan veel automobilisten denken. Banden zijn de enige onderdelen van je auto die contact maken met het wegdek. Dat betekent dat ze een essentiële rol spelen als het gaat om grip en tractie, veilig weggedrag, plezierig stuurgevoel en gunstig brandstofgebruik.”

“Voor veel mensen is een autoband niet meer dan een rond stuk rubber onder hun auto. De waarheid is echter anders: een goede autoband is een stukje hightech.” 

Wat is een winterband eigenlijk?

“Winterbanden – de naam zegt het eigenlijk al – komen het best tot hun recht in de winter. Daarom zijn ze ook herkenbaar aan het logo: het sneeuwvlokje, zichtbaar op de wang van de band. Winterbanden zijn zorgvuldig ontwikkeld om onder lagere temperaturen (onder de 7 graden Celsius) optimaal te werken. Het rubber van een winterband is zachter dan dat van een zomerband. Ook zorgt het profiel van een winterband voor een verbeterde afvoer van regenwater, hagel en sneeuw. Kortom: ook bij nat Hollands winterweer leveren winterbanden betere prestaties dan zomerbanden.”

Meer informatie over winterbanden
Wat is het verschil met all-seasonbanden?

“Wie kiest voor winterbanden, kiest voor een zachtere bandensoort. Het nadeel daarvan is: onder gematigde temperaturen slijt zo’n winterband sneller. Door het grovere profiel heb je een iets hoger brandstofgebruik. Er is echter een gulden middenweg: all-seasonbanden. Die combineren de beste eigenschappen van zomer- en winterbanden. Goede rijeigenschappen in winterse omstandigheden, maar ook duurzaam in de warmere seizoenen. Het hele jaar rijden met all-seasonbanden vereist geen tweede wielenset. En omdat de nieuwste all-seasonbanden zijn voorzien van het sneeuwvloksymbool, mag je daarmee ’s winters ook wintersportlanden als Duitsland, Oostenrijk en Frankrijk in.”

Meer informatie over all season banden
Toyota-zomerbanden-winterbanden-of-all-seasonbanden-03.jpg
Wat adviseer je autobezitters bij het maken van hun keuze?

“Als het gaat om de keuze voor winterbanden, kijk dan onder meer naar het gebruik en het aantal kilometers dat je ’s winters rijdt. Wie veel rijdt in de winter, adviseren we om zomerbanden af te wisselen met winterbanden. Die bieden onder optimale omstandigheden de beste grip en tractie. Zeker bij zwaardere auto’s die veel kilometers maken, zijn zomerbanden en winterbanden de beste oplossing. Voor wie minder kilometers maakt, is een all-seasonband een uitstekende oplossing.”

Wat is handig om te weten als je wisselt naar winterbanden?

“Veel autobezitters die voor zomer- en winterbanden kiezen, hebben ook twee sets velgen en banden voor hun auto. Wanneer je twee keer per jaar zowel velgen als banden wisselt, werkt dat veel handiger en sneller dan met één enkele set velgen. Dan doe je een bandenwissel, waarbij altijd het risico bestaat dat een band of velg beschadigd raakt tijdens het overzetten. Prettig om te weten: kun je de niet-gebruikte sets velgen en banden niet thuis kwijt? Er is altijd plek in de opslag bij de Toyota dealer.”

Welke gouden bandentip wil je autobezitters meegeven?

“Controleer regelmatig je bandenspanning. Is de bandenspanning 20 procent te laag? Dan stijgt je brandstofgebruik met bijna 3 procent. Met een personenauto op benzine die 1 op 15 rijdt en jaarlijks 20.000 kilometer aflegt, komt dat al snel neer op 85 euro per jaar. Bovendien betekent 20 procent onderspanning dat je de levensduur van de band met bijna een kwart verkort. Bij 30 procent onderspanning gaat de band zelfs maar de helft van zijn normale levensduur mee. Kortom: het loont dus echt om je bandenspanning regelmatig te controleren, voor je veiligheid en je portemonnee!”

Meer informatie over winterbanden Meer informatie over all season banden Advies over banden